• Wopify

Bli kvitt stressen och ta kontroll som chef

Uppdaterad: 20 mar 2019
Det pratas mycket om vikten av att upprätthålla en god arbetsplatskultur hos medarbetarna men det är viktigt att inte glömma bort en chefs påverkan på arbetsplatsen under stress.


En chef bär på ett enormt ansvar och förväntas förmedla ett gott intryck dag ut och dag in. Man förväntas vara tillgänglig, närvarande, sätta goda exempel för de anställda, motivera dem samt kunna vara trygg i sig själv och sina val. Tecken på att en chef är stressad är svårigheter med fokus, beslutsfattning och att slutföra arbetsuppgifter. Alltså ungefär som alla andra, för även chefen är ju mänsklig.


"Chefer är en särskilt stressad grupp på arbetsmarknaden, samtidigt som de ska verka för en bra arbetsmiljö för andra. Men när chefen själv är stressad går det lätt ut över andra på jobbet." - Dagens Samhälle


En rapport utförd av fackförbundet Saco hämtade statistik från bland annat Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan som visade att ohälsa bland chefer har ökat och att många upplever sig stressade på grund av sin arbetssituation. Där uppgav även 7 av 10 chefer att arbetet är så pass psykiskt påfrestande att de har svårigheter att koppla bort tankarna från jobbet även utanför arbetstimmarna.


Avgörande stressfaktorer som påverkar många chefer: Rekrytering och den tid som detta kräver från ledarskapet.


Att snabbt kunna fylla en tom position är lättare sagt än gjort. Enligt en studie utförd av Glassdoor Findings år 2017 var den genomsnittliga tiden 24 dagar för att rekrytera en person, att jämföra med 13 dagar år 2010. Ca 100 timmar lägger en arbetsgivare ner på att finna en kandidat. Denna kandidat ska förhoppningsvis både kunna uppfylla de krav som finns men även passa in med de andra medarbetarna och helst även kunna bidra med variation och nytänkande.


Så här ser en kalkyl ut för antalet timmar som det tar att rekrytera en person. Kalkylen är en ungefärlig uträkning baserat på hur många timmar varje moment tar i rekryteringsprocessen:

 • Kravspecifikation - 3 timmar

 • Annonsutformning och publicering - 6 timmar

 • Urvalsarbete - 22 timmar

 • Svara på telefonförfrågningar - 5 timmar

 • Telefonintervju - 8 timmar

 • Search - 16 timmar

 • Inbokning av intervjuer - 4 timmar

 • Intervju samt förberedelse - 16 timmar

 • Referenstagning - 6 timmar

 • Inbokning till slutintervju - 2 timmar

 • Intervju slutkandidater - 10 timmar

 • Förberedelse inför avtalsskrivning - 2 timmar

= 100 timmar


Dessa 100 timmar kostar både tid och pengar och tar mycket fokus från andra ansvarsområden. I många företag är det chefen själv som sköter större delen av rekryteringen och tvingas hitta en balans mellan att lägga tid på att hitta rätt kandidat men även hinna lägga tid på att finnas tillgänglig för sina nuvarande anställda och se till att arbetsplatsen fortsätter fungera bra. Det blir inte mycket tid över till annat och en känsla av stress, oro, ångest och förlorad kontroll kan lätt uppstå.


Med AI kan du återfå kontrollen

Vi som jobbar på Wopify har tidigare arbetat med rekrytering på olika sätt. Allt från att ha rekryterat för egen räkning , arbetat på rekryterings- och bemanningsföretag till att ha arbetat på Arbetsförmedlingen. En sak är klar, problematiken finns överallt!


Vi anser dock att rekrytering inte ska behöva sluka upp onödig tid och bli en negativ påfrestning, då medföljer en risk att processen istället görs slarvigt och påskyndas, vilket i sin tur leder till att många kandidater missas eftersom omfattningen blir för stor och man orkar inte läsa igenom alla de CV:n som flödar in på mejlen.


Wopify kan minska dessa 100 timmar till ca 40 timmar. Dessutom kan du säga hej då till mejlens inkorg som svämmats över av CV:n som i många fall inte ens är relevanta för tjänsten. Du slipper läsa igenom CV:n som ser ut på hundra olika sätt (bara det är en påfrestning i sig). Med Wopify kommer alla ansökningar att ha samma struktur och tydlighet och du ser direkt i sökresultatet om personens kompetens matchar tjänsten bra eller ej. Som chef ska du känna att du har kontroll över rekryteringsprocessen, utan stress som en negativ och påfrestande faktor.


Mot bakgrund av dessa studier, fortsätter vi vårt arbete för att ge dig

POWER TO HIRE

#hr #rekrytering #talentacquisition #personal #friskvård #hälsa #csr

Talent Management Platform

450+ registrerade företag • Fr. 1600 SEK • Kom igång snabbt • Snabb support

© 2018 Wopify Sweden AB

Headquarters:

 Kopparbergsvägen 10

722 13  Västerås, Sverige

Group 2400.png